Кариерен център

Факултет по математика и информатика

бул. Джеймс Баучер 5

тел. 02 / 8161 589

career@fmi.uni-sofia.bg

Десет причини да ви отхвърлят на интервю за работа

Хората с лоша лична хигиена имат по-малки шансове да спечелят одобрението на работодателя на интервю за работа. Това заявяват 68% от участвалите в анкета на британската агенция Reabur. 29% от тях реагират негативно на неприятните телесни миризми, докато 21% се дразнят от лошия дъх в устата.
Другите две най-сигурни причини за отхвърляне на кандидатите, извън квалификациите и опита, са негативните сигнали на тялото (64%), както и липсата на езикова (в това число и граматическа) култура (59%).
Сред топ 10 се нареждат още: неподходящото облекло (56%), лошото отношение (52%), злоупотребата с пиърсинг или татуировки (49%), проява на неуместно чувство за хумор (47%), наличие на акцент (44%), непривлекателност (41%), неубедителен професионален опит (38%).
Един от всеки пети специалист по подбора ще отхвърли кандидат, който е закъснял за интервюто, 12% не биха насрочили нова среща, ако кандидатът ги помоли за това, а 10% признават, че неподходящо ръкостискане провокира неблагоприятното им отношение към човека отсреща.
Резултатите показват, че въпреки усилията в посока постигане на повече обективност и прозрачност при процедурите и критериите за подбор, все още в много случаи решаващо се оказва първото впечатление.
Източник: Кариери.бг