Търсенето продължава

Започналата 2010 г. няма да бъде лесна за студентите, които са на прага на дипломирането си. В стабилна икономическа обстановка това щеше да е времето, когато те започват да градят кариера и могат да разчитат на силен старт. Въпреки първите признаци на бавно възстановяване на икономиката обаче ситуацията на пазара на труда в световен мащаб не е никак спокойна. Конкуренцията е безмилостна - за всяко вакантно работно място се борят десетки, а понякога дори стотици кандидати. Германският кариерен портал karriere.de публикува няколко насоки за успешно търсене и намиране на работа от кариерния консултант Томас Рюбел.
1. Златната среда
Големите мултинационални корпорации за момента се въздържат от нови назначения. При малките и средните предприятия обаче ситуацията е малко по-обнадеждаваща. Затова при търсенето на свободни позиции не се насочвайте само към големи компании - по-малките фирми често предлагат интересна и при това сравнително добре платена работа. Освен това в по-малък екип е по-вероятно бързо да ви забележат и да получите допълнителни отговорни задачи.
2. Целенасочено търсене
Помислете добре в кой икономически сектор имате желание да се реализирате, коя фирма ви е направила добро впечатление и директно се свържете с нея. Понякога компаниите обявяват свободни позиции единствено на корпоративните си интернет страници, не публикуват обяви за работа във вестници или сайтове, така че може просто да не сте разбрали, че търсят хора. Освен това може да предложите да работите известно време пробно, за да докажете способностите си и да засвидетелствате интереса си към конкретното предприятие.
3. Мрежа от контакти
Статистиката сочи, че голяма част от абсолвентите - около половината, намират първата си работа благодарение на личните си контакти. Затова още по време на следването си в университета се постарайте да създадете мрежа от познати и приятели - от стажове, студентски организации и т.н. Помислете и за различни сдружения, браншови камари - те също биха могли да предложат контакти, а защо не и възможност за работа.
4. Кариерни форуми
Наред с големите и популярни трудови борси през годината струва си да посещавате и по-специализираните кариерни изложения, профилирани по браншове например. Наистина те предлагат по-малко възможности, но пък са доста по-подредени, по-организирани. По-бързо ще разберете дали се намира подходяща свободна позиция и за вас, защото участващите работодатели са по-малко.
5. Допълнително обучение
Допълнителни курсове в последните години на университета или пък паралелна задочна или дистанционна специалност със сигурност ще бъдат от полза - това доказва, че се стремите към допълнително развитие, търсите нови възможности и не се страхувате от странични дейности. Освен това ще се откроите от конкурентите си.
Източник: www.karieri.bg