Кариерен център

Факултет по математика и информатика

бул. Джеймс Баучер 5

тел. 02 / 8161 589

career@fmi.uni-sofia.bg

CV-то ви е прекалено дълго? Проблем.

Това, че имате голям професионален опит, е чудесно за вас, но не чак толкова добро за вида на вашата автобиография. Качественото CV предоставя ясна и конкретна информация само за най-съществените ви професионални качества и постижения, особено ако изброяването на всичките ви местоработи би го направило прекалено дълго.
Това е така, защото работодателите всъщност не се интересуват от целия ви професионален път, който вероятно включва и напълно нерелевантни за бизнеса преживявания. Те търсят конкретни черти и опит за конкретни ниши във фирмата си. Ако не сте сигурни какво можете да изрежете от автобиографията си без притеснение, ето няколко съвета по темата от американския кариерен портал Career Builder.
Прекалено стара информация
Повечето специалисти по подбор не обръщат внимание на опита отпреди 20 години, освен ако не е наистина впечатляващ. Докато обновявате CV-то си, постарайте се да се концентрирате върху последните десет години от кариерата си. Можете да споменете съвсем накратко за по-далечното минало, но само ако позицията ви тогава е била толкова ценна, колкото е и сега.
Може би сте свръхквалифициран?
Твърде богатият опит, описан в автобиографията ви, може дори да ви изиграе лоша шега и да ви коства шансовете за позицията. Специалистите по подбора обикновено търсят хора с определено количество опит – нито малко, нито твърде голямо. Затова от Career Builder съветват да изтриете информацията, която ви представя като свръхквалифицирани, например много по-дългогодишен опит в областта, отколкото се изисква за длъжността.
Нерелевантни позиции и сфери
Когато натрупате повече професионални преживявания, вече спокойно можете да махнете от CV-то си дребни неща като сезонна работа и опита в сфери, далечни от специализацията ви. Ако ги оставите, това може да говори положително за вашите трудови навици, но по-скоро би създало объркване сред тези, които ви оценяват на хартия. Ако сте напреднали в кариерата, от вас се очаква вече да не разчитате на дребните детайли по пътя.
Временни позиции
Същото важи и за временни, краткосрочни позиции, които сте заемали. Дори когато те са във вашата сфера и кореспондират с изискванията за позицията, за която кандидатствате, те не са необходими, ако имате с какво по-добро да се похвалите. Изключение са случаите, когато тези временни позиции са единственият ви опит в конкретната област.
Стажове
Когато сте на прага на кариерата си, стажовете са най-важното, с което разполагате. Обаче като напреднете и вече можете да ги замените с по-сериозни и дългосрочни ангажименти, задължително трябва да го направите.
Създайте различни версии на CV-то си
Това е съвет, който много пъти сме чували – персонализирайте автобиографията си спрямо работодателя и свободните позиции. Така ще изтъкнете само най-важната информация и умения, които ви правят подходящи за мястото. Вместо всеки път да преработвате CV-то си, направете си готови модели спрямо позициите, към които се стремите.
Вложете усилия във визуалното оформление
Има трикове, с които да поберете повече информация на страниците на автобиографията ви. Постарайте се обаче всичко да е прегледно и визуалните акценти да падат там, където искате. Може например най-скорошният ви опит да е с по-едър шрифт, а по-старият и незначителен – да е по-сгъстен.
CV-то ви трябва да се побира на 1-2 страници. Вероятно за човек с 20 или 30-годишен опит това изглежда невъзможно, но все по-често се оказва важен фактор при подбора на нови кадри.
Източник: karieri.bg