Кариерен център

Факултет по математика и информатика

бул. Джеймс Баучер 5

тел. 02 / 8161 589

career@fmi.uni-sofia.bg

Безплатен стаж

Една от най-четените статии на сайта на New York Times по време на Великденските празници разказва за феномена "безплатен стаж", който е взел застрашителни размери от началото на рецесията в САЩ. Студентите и току що завършилите университет млади хора без опит са готови почти на всичко, за да започнат трудовия си стаж и се съгласяват на всички условия, които работодателите им предлагат, дори да работят без никакво възнаграждение.
Това е историята на цяло поколение млади американци, които са принудени да работят безплатно заради кризата на пазара на труда. В САЩ обаче се разрази ожесточен дебат дали това е законно и дали работодателите не злоупотребяват с труда на стажантите.

Първи повигнаха въпроса местните власти в Орегон и Калифорния, които вече са започнали разследвания срещу работодатели, за които има съмнения, че използват безплатен стажантски труд и заобикалят законите за минимално заплащане. Битката обаче може да се окаже трудна, тъй като стажантите не са склонни да подават оплаквания срещу потенциалните си работодатели, пише New York Times.
Феноменът "безплатен стаж" е добре познат и в България, особено по време на икономическата криза. Младите хора са готови да работят срещу символично или никакво заплащане, за да натрупат известен опит на пазара на труда и да увеличат шансовете си за намиране на работа в бъдеще. Много компании не назначават стажантите си на постоянен трудов договор, въпреки че те работят за тях повече от година или дори две.
Етично ли е обаче това от страна на работодателите? А готови ли са "вечните" стажанти да се борят за правата си?
Източник: karieri.bg