Кариерен център

Факултет по математика и информатика

бул. Джеймс Баучер 5

тел. 02 / 8161 589

career@fmi.uni-sofia.bg

Кой се страхува от изкуствения интелект?

На 2 април 2024 г. от 17:00 часа в зала 325 на ФМИ ще се проведе лекция на тема: Кой се страхува от изкуствения интелект?

Кратка анотация:

Идеологии като техно-оптимизма и трансхуманизма имат силно влияние върху дебата около изкуствения интелект днес. Освен това, влияят много и на финансовите потоци към стартиращи фирми и изследователи, работещи върху AI и AGI. Но техният фокус върху екзистенциалния риск от AGI в бъдеще засенчва истинските проблеми в сегашния момент, на които се обръща по-малко внимание и на които се разпределят по-малко ресурси: екологичните щети, трудовата експлоатация и използването на ИИ за репресивни и военни технологии. Тази лекция ще покаже, че AI не се нуждае от свръхчовешки способности, за да представлява опасност за хората и да нанася реална вреда. Всъщност липсата на човешки надзор върху тези системи е един от ключовите рискове, особено когато става въпрос за автономни смъртоносни оръжия или модели за вземане на ключови решения. Като (бъдещи) професионалисти в сферата на AI, е наша отговорност да гледаме критично на идеологиите в индустрията и да сме наясно с рисковете: въображаеми и реални, за да подбираме внимателно проектите, към които допринасяме, и да създаваме технологии с истински позитивен ефект.

За лектора:

Ива Гумнишка е основател на Humans in the Loop, социално предприятие, което предоставя работа и обучение на бежанци и хора, засегнати от конфликти. Освен това е и съосновател на Международната олимпиада по изкуствен интелект за ученици и е член на борда на директорите на ForHumanity. Носител е на множество награди, като EU Women Innovators Prize, European Young Leaders, Cartier Women’s Initiative, MIT Solve, и други. Ива завършва Права на човека в Колумбийския университет в Ню Йорк и в момента живее в Прага.

Повече информация за Ива Гумнишка: https://ivagumnishka.com/

Повече информация за Humans in the loop: https://humansintheloop.org/