Кариерен център

Факултет по математика и информатика

бул. Джеймс Баучер 5

тел. 02 / 8161 589

career@fmi.uni-sofia.bg

Професиите на бъдещето

Развитието на науката и технологиите е изключително бързо и след 20 години хората ще се занимават с най-различни причудливи неща, сочи изследване
Всички сме гледали фантастични филми, в които хората се занимават с какви ли не причудливи дейности, а животът се е променил драстично, дори в съвсем близкото бъдеще. Тези филми, разбира се, са плод на нечие въображение и често изглеждат прекалено нереални. Сега обаче има научно изследване, което показва с какво най-вероятно ще се занимава хората в следващите 20 години.
Експерти са изследвали какви нови професии вероятно ще се появят до 2030 г. заради развитието на науката и технологиите.
Изследването е част от кампания за привличането на обществен интерес към науката, финансирана от британския Департамент за бизнес иновации и умения (BIS.gov.uk). Ето част от професиите:
1. Производител на човешки части - тази професия ще е резултат от развитието на биотехнологиите, роботиката и създаването на части на тялото с изключително добри показатели - от органи до крайници. Също така ще има пазари и магазини за човешки части, както и сервизи за поправка.
Вероятна поява като професия: 2020 г.
2. Наномедик - напредъкът в сферата на нанотехологиите ще даде възможност за развитие на наноустройства и процедури, които може да променят личното здравеопазване. Ще бъдат необходими редица специалисти по наномедицина, за да обслужват тези манипулации.
Вероятна поява като професия: 2025 г.
3. Фермери, които ще отглеждат култури и добитък, създадени от генетиците. Тези култури и добитък ще са специално "произведени", за да дават повече и по-богата на протеини храна. Учените вече работят по домати, съдържащи ваксини, и терапевтично краве мляко.
Вероятна поява като професия: 2015 г.
4. Уелнес мениджър за възрастни хора - те ще черпят от широк кръг медицински, фармацевтични, протезни, психиатрични и фитнес решения, за да се грижат за здравните и личните нужди на застаряващото население.
Вероятна поява като професия: 2010 г.
5. Хирурзи, които "увеличават" паметта - това ще е нова категория хирурзи, чиято роля ще е да добавят допълнителна памет на хора, които искат да увеличат своя капацитет за запомняне - също както при компютрите.
Вероятна поява като професия: 2030 г.
6. Специалист по нова научна етика - с ускоряването на научния напредък в нови сфери като клониране, изучаването на протеините и нанотехнологиите, може да се окаже, че е нужна нов вид етика. Тази научна етика ще трябва да помага на обществото да избира какво развитие научно развитие да разреши. Голяма част от науката вече ще опира не до въпроса: "Можем ли?", а до: "Трябва ли?"
Вероятна поява като професия: 2015 г.
7. Космически пилоти, архитекти и туристически гидове - с появата на компании като "Върджин галактик" и други пионери в космическия туризъм, тези специалисти ще бъдат нужни за населяването на космоса и другите планети.
Вероятна поява като професия: 2015 г.
8. Фермери във вертикални стопанства - забелязва се нарастващ интерес към идеята за градове с вертикални ферми, в които растенията са отглеждани чрез хидропоника (във вода и без почва) в многоетажни сгради под изкуствена светлина, която стимулира растежа. Такива ферми имат потенциала да увеличат значително фермерската продукция и да намалят вредите върху околната среда. Управляващите такива ферми ще трябва да имат опит в различни научни дисциплини, инженерни науки и търговия.
Вероятна поява като професия: 2015 г.
9. Специалисти по обръщане на хода на климатичните промени - този нов вид инженери ще е нужен заради нарастването на влиянието на климатичните промени.
Вероятна поява като професия: 2015 г.
10. Специалист по налагане на карантини - ако смъртоносен вирус започне да се разпространява прекалено бързо, малко страни и малко хора ще бъдат подготвени. Докторите и сестрите може да не достигнат. Следователно ще трябва да бъдат налагани карантини, за да се държи населението във или извън определени зони, а някой ще трябва и да го пази да не нарушава забраната.
Вероятна поява като професия: 2030 г.
Източник: vesti.bg