Кариерен център

Факултет по математика и информатика

бул. Джеймс Баучер 5

тел. 02 / 8161 589

career@fmi.uni-sofia.bg

Любопитно

Светът има нужда от повече “geeks” - Франческо Маркандали(Francesco Marcandalli

Ако трябваше да изберете географски център за стартъпи и иновации, кой град бихте избрали? Някои може да кажат Силициеватадолина. Тя е може би най-известното място за стартъпи. Все пак тя е дом на Apple, Facebook иGoogle. Но за тези, които живеят, дишати мечтаят в код, отговорът не е толкова прост. Силициеватадолина може да е пример за иновация, но тя не държи монопола върху блестящите идеи. Още тук.

Професия „IT Project Manager“

Бизнесът става все по-зависим от технологиите, а технологиите – от човешкия ресурс. Ето защо, ИТ отделите и компаниите, разработващи софтуер, все по-често наемат професионалисти, ангажирани с управлението на проекти. Именно ИТ проектните мениджъри са хората, които ръководят и координират цялостния процес по изграждането на даден софтуерен продукт и това той да посрещне нуждите и изискванията на клиента или компанията.

Каква е ролята на мениджъра на ИТ проекти?

Повече информация тук.

7 мита за професията „Програмист“

Програмирането става все по-популярна професия, както сред младите хора, които тепърва избират своето професионално поприще, така и сред експерти от други области, които решават да се преквалифицират на по-късен етап. Съществуват обаче редица погрешни схващания относно професията „Програмист“, които са доста често срещани. Лиляна Халембакова, HR мениджър в българския офис на DataArt разказва повече по темата и споделя кои са най-често срещаните митове относно хората, занимаващи се с разработка на софтуер:

МИТ 1: „Нужно е да имам сериозни математически познания, за да стана програмист“

2 стипендии за Европейската лятна школа по логика, езици и информация ESSLLI 2018 на 6-17 август 2018г., Ректорат СУ ”Св. Климент Охридски

 

Фирма “Астеа Салюшънс“ обявява две стипедии за студенти, магистри и  докторанти на ФМИ, СУ, за покриване на регистрационната такса за участие в ESSLLI 2018. http://esslli2018.folli.info  Школата се посещава от около 400 участници и е интердисциплинарен форум на студенти и преподаватели от цял свят. Последните години ESSLLI  се проведе в Тулуза (2017), Болцано (2016) Барцелона (2015), Тюбинген (2014), Дюселдорф (2013).

До 30 май2018 г, на адрес  esslli18grants@bultreebank.org кандидатите трябва да изпратят:

4 съвета как да намираме и мотивираме IT таланти

Мирослав Мирославов е програмист и мениджър с дългогодишен опит в IT компанията "Телерик". Преди година създава своя фирма, специализирана в разработването на софтуер за управление и планиране на работно пространство - Office R&D. Основател е и на IT блога SofiaVаllеy.

Аз, стажантът - Как да се подготвим за първото интервю за работа

Все някога идва моментът, в който дългите летни ваканции и безгрижните дни след сесия остават в миналото. Започваме да мислим за първия стаж или работа, а заедно с тях и за автобиографията, мотивационното писмо и интервюто. Този момент може да се превърне в началото на успешна кариера. Стига да сме наясно как да подходим и какви стъпки да предприемем, за да покажем най-доброто от себе си още при първото кандидатстване. 

В началото бе CV-то

Наближава новото издание на IT конференцията Bulgaria Web Summit 2015

Единайстото поредно издание на IT конференцията Bulgaria Web Summit 2015 ще се проведе на 18 април 2015 г. в Inter Expo Center. Събитието, на което "Кариери" е медиен партньор, е насочено към всички, които се интересуват от уеб технологии, бизнес, маркетинг, дизайн и програмиране.

Още тук.

„ТОП ИКТ Работодател” 2014 стартира

Започна третото издание на инициативата на ICT Media и JobTiger “ТОП ИКТ Работодател”. И през 2014 година проучването ще се проведе сред български и международни компании от телекомуникационния, ИТ и аутсорсинг секторите, опериращи на нашия пазар.

5 Recommendations for Delivering Your Elevator Pitch to Employers at a University Career Fair

As a recruiter at VMware, I define a student’s success on whether or not that student is able to leave a lasting impression with an employer during the career fair. As a student, there are two goals to keep in mind that will help you successfully navigate a university career fair: 1) learning relevant information about an employer, such as available growth & development opportunities, 2) and leaving a positive impression of yourself with the company representatives.

Продължава конкурсът на Българската асоциация по информационни технологии

Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) отправя покана към преподавателите и студентите да се включат в конкурса за наградите на БАИТ за 2013 г. Преподавателите и студентите могат да кандидатстват в две категории - "Образователна награда" и "Студентска награда". 

Какво е важно да знаете, ако искате да се трудите в някоя страна от ЕС

 
Да започнете работа в друга страна от ЕС понякога не е толкова лесно. Още повече че в момента девет държави запазват правото си да ограничават достъпа за работници от България и Румъния (виж таблицата). Пълното вдигане на бариерата към техните пазари на труда трябва да стане през 2014 г. Дотогава се налага хората, които планират да работят в някоя от тези държави, да са запознати със законовите изисквания там. И най-важното – да имат издадено от местните власти разрешително за работа.

Първи стъпки зад граница

Просист - от датчиците, които работят без ток, до пералните, които пращат е-майли, и автомобилите с 6 PC-та в багажника

Фирма ProSyst предоставя на Вашето внимание презентацията, която беше подготвила за Дните на кариерата. Всички, които не са успели да присъстват на презентацията, могат да се запознаят с нея ТУК.
 
 

ИТ бизнесът иска повече кадри

За повече дипломанти с фундаментални знания и мисловни умения апелираха представителите на българските ИТ асоциации на среща, инициирана от ръководството на Факултета по математика и информатика (ФМИ) към СУ „Св. Климент Охридски“, която се проведе на 12 декември. Представителите на бизнеса бяха категорични, че възпитаниците на ФМИ са с най-високо ниво на подготовка. Посланието на софтуерната индустрия към представителите на учебното звено обаче бе: „Произвеждайте повече ИТ специалисти, ние можем да ги поемем.

CV-то ви е прекалено дълго? Проблем.

Това, че имате голям професионален опит, е чудесно за вас, но не чак толкова добро за вида на вашата автобиография. Качественото CV предоставя ясна и конкретна информация само за най-съществените ви професионални качества и постижения, особено ако изброяването на всичките ви местоработи би го направило прекалено дълго.

2nd CFP for Virtual Conference (ARSA)

Call for Papers
The 1st Virtual International Conference on Advanced Research
in Scientific Fields (ARSA-2012)
December 3 - 7, 2012
www.arsa-conf.
IMPORTANT DATES
Paper Submission Deadline: November 9, 2012
Author Notification: November 23, 2012
Final Manuscript Due: December 1, 2012
ARSA 2012: December 3 - 7, 2012

Да подкрепим изявени студенти от ФМИ

На световните финали на състезанието Imagine Cup тази година се класираха
2 български отбора - в категория Софтуерен дизайн (традиционно) и
Разработка на игри, където за първи път има класиран отбор. И в двата
отбора има представители на ФМИ
- в Walk2Help, който се състезава в
софтуерен дизайн това е Александър Далемски, а в Green World - Богдана
Ракова и Лазар Николов
. Проектите на колегите са много силни и имат добри
шансове да спечелят награди!

Гъвкавата организация на труда набира скорост по цял свят

Осемдесет и един процента от работодателите в света са въвели гъвкава организация на труда. Според 60% от тях този модел е по-изгоден отколкото традиционната работа в офис, а според малко над 40% - води до по-добра продуктивност и резултати.
Такива са изводите от проучването на доставчика на решения за работното място Регус груп, проведено през февруари т.г. сред 17 хил. бизнес организации от 80 страни по света.

Десет причини да ви отхвърлят на интервю за работа

Хората с лоша лична хигиена имат по-малки шансове да спечелят одобрението на работодателя на интервю за работа. Това заявяват 68% от участвалите в анкета на британската агенция Reabur. 29% от тях реагират негативно на неприятните телесни миризми, докато 21% се дразнят от лошия дъх в устата.
Другите две най-сигурни причини за отхвърляне на кандидатите, извън квалификациите и опита, са негативните сигнали на тялото (64%), както и липсата на езикова (в това число и граматическа) култура (59%).

Факултетът по математика и информатика на СУ с нова лаборатория за симулация на бизнес процеси


 Факултетът по математика и информатика на Софийски университет "Св. Климент Охридски" вече разполага с Център за симулация, бизнес процеси и 3D визуализация.

Професиите на бъдещето

Развитието на науката и технологиите е изключително бързо и след 20 години хората ще се занимават с най-различни причудливи неща, сочи изследване
Всички сме гледали фантастични филми, в които хората се занимават с какви ли не причудливи дейности, а животът се е променил драстично, дори в съвсем близкото бъдеще. Тези филми, разбира се, са плод на нечие въображение и често изглеждат прекалено нереални. Сега обаче има научно изследване, което показва с какво най-вероятно ще се занимава хората в следващите 20 години.

Традиционни и по-нови начини за търсене на работа

В момент на намалено предлагане на нови позиции е изключително важно да се използва широка палитра от канали за търсене на работа. По-долу са изброени популярни и не толкова познати начини за достигане до информацията за свободно работно място.
Обяви за работа
Един от най-популярните начини за намиране на работа остават обявените вакантни места в печатните и онлайн медии, бюрата по труда и кариерните центрове. Близо една трета от интервюираните в "Моята кариера" тази година са намерили сегашния си пост по този начин.

Светло бъдеще за системните инженери

Професията ще става все по-актуална и платена
Светло бъдеще очаква системните инженери. Хората, избрали тази професия, ще се радват на високи доходи и реални възможности за кариерно развитие. Това е най-пeрспективната специалност, пише eweek.com.
По данни на CNNMoney.com и Payscale.com, през 2009 г. специализацията "системен инженер" е била номер едно в Топ50 на професиите, по отношение на заработени пари и перспективи за ръст в следащите 10 години.

Безплатен стаж

Една от най-четените статии на сайта на New York Times по време на Великденските празници разказва за феномена "безплатен стаж", който е взел застрашителни размери от началото на рецесията в САЩ. Студентите и току що завършилите университет млади хора без опит са готови почти на всичко, за да започнат трудовия си стаж и се съгласяват на всички условия, които работодателите им предлагат, дори да работят без никакво възнаграждение.