Кариерен център

Факултет по математика и информатика

бул. Джеймс Баучер 5

тел. 02 / 8161 589

career@fmi.uni-sofia.bg

Посетете

лекции, курсове

Requirements Engineering for Modern Systems: The PEGS Approach", Bertrand Meyer, Constructor Institute, Schaffhausen, Switzerland

ABSTRACT
Quality requirements are one of the key to the success of software projects. Most developments today rely on primitive and incomplete forms of requirements, use cases and user stories, which cannot suffice.
The comprehensive approach presented in this talk considers four equally important areas for requirements - Project, Environment, Goals and System - and includes a standard plan for requirements documents, replacing the venerable but obsolete 1998 IEEE standard. It also reserves a place for a reasoned use of some formal elements.

FMI Club: Open Source as an Equalizer

На събитието с Минко Гечев ще си поговорим за това как допринасяйки към и учейки се от отворен код, можем да работим с едни от най-добрите специалисти в света и да направим промяна в глобален мащаб. Ще ви очакваме на 23-ти януари от от 19.30 часа онлайн! За да получите линк за събитието се регистрирайте тук: https://s.dev.bg/3tyqPU1 

Повече информация тук.

SAP Събитие : Talk with SAP: Women in Tech

Предстои третото издание на виртуалното събитие, Talk with SAP: Women in Tech Vol.3 , което САП Лабс България организира на 04.12.2023 от 17:00ч.

Събитието е насочено за дами на всеки етап от тяхното кариерно развитие. 

Каква е идеята на събитието ?

4 дами от САП ще споделят опита, препятствията и успехите си в изграждането на личния си бранд.  

По време на виртуалната дискусия 4 жени от SAP Labs България ще споделят собствените си истории, кариерни профили и перспективи за развитие в сферата!

FMI Club: Mob Programming: Истинска работа в екип

На събитието с Цветан Цветанов ще си поговорим за това какво е Mob Programming, защо и как го правим, как помага за работата в екип, както и много други.

Ще ви очакваме на 21-ви ноември от от 19.30 часа онлайн! За да получите линк за събитието се регистрирайте тук: https://s.dev.bg/45Y4CM5 

Discover Experian Open Event

logo

Експирийн България се подготвя за второто издание на Discover Experian Open Event. Събитието ще се състои на 14 ноември, вторник, от 18:00 часа.  На събитието от фирмата ще разкажат повече за продуктите, които компанията разработва и процесите по които работи.

Лекция на Paysafe на тема: Multithreading nightmare: Rules which can help you to not make your Java multithreaded program a horror

Кога: 24 октомври 2023 г.

Къде: зала 325 на ФМИ от 18 часа

Лектор: Александър Цветанов, Principal Engineer

Bio: Hello, I am Alex. I am part of the IT industry for 8 years and have been at Paysafe for 5 years. My career started as an intern in CSC, after that I was part of Musala Soft and now I am part of the big Paysafe engineering department. My experience here started as a Senior Software Engineer, went trough Lead Software Engineer and now I am a Principal Software Engineer. My passion is clean code, AWS, Java, Spring and of course – multithreaded programming. Also, I am passionate to share my knowledge and help others to gather more knowledge and experience.

Agenda:

Лекция на Юбисофт на тема: Програмиране в света на видеоигрите - 17.10.2023

Заповядайте на отворената лекция на Юбисофт София и се запознайте с представители от студиото, създало и участвало в разработката на едни от най-популярните игри в световен мащаб. Научете повече за вълнуващия свят на създаването на видеоигри и се потопете в някои от предизвикателствата, през които са преминали Венелин Димитров и Ивайло Стоилов, започвайки със своите първи стъпки в програмирането. Научете още за етапите в гейм дев процеса и за ролята на различните екипи, участващи в него. На фокус в презентацията ще бъдат различните направления в програмирането в едно ААА гейм дев студио. След презентацията ще имате възможност да разговаряте с лекторите и да им зададете вашите въпроси.

Лекция на SEEBURGER - 10.10.2023

На 10.10.2023 г. в зала 325 на ФМИ от 18:00 часа ще се проведе лекция на тема: Live Hacking - DVWA and HackTheBox

Кратка анотация: 

В лекцията ще се разгледат 2 инструмента свързани с киберсигурността. Първият инструмент е DVWA (Damn Vulnerable Web Application), което представлява умишлено разработено уязвимо Web приложение с цел демонстриране на добре познати уязвимости, като XSS (cross-site scripting), SQL Injection, Command Injection... Тук ще реализираме основните атаки, демонстирайки горе упоментатите уязвимости.

Лекция от поредицата FMI Club - 17.10.2023

На събитието с Елена Ганчева ще си поговорим за това как да получим мечтаната първа работа, как да оцелеем през първия месец, как да открием ролевите си модели и да се вдъхновяваме от тях, както и много други. Повече тук.

Кога: 17.10.2023 г.

Къде: Онлайн

 

Стартира Национален образователен конкурс „Изучаваме света с ГИС“

Преподаватели, ученици и студенти от цялата страна могат да се включат и да спечелят много награди

FMI Club: Freedom Fridays: Как да повишим мотивацията и креативността в организацията?

На събитието с Божидар Петров ще си поговорим за това какво са Freedom Fridays, иженерната култура, Soft skills vs Hard skills, мотивацията, както и много други.

Повече информация тук.

Тук-Там Кошер 2023

Остава по-малко от месец до Тук-Там Кошер 2023! На 19 септември 2023 г. ще може да се срещнете с над 100 топ български и международни компании и организации, чиито екипи ще разкажат повече за възможностите за реализация.

Също ще почерпите опит и знания от успешните истории на 40+ български и международни лектори и ще може да натрупате много нови и полезни контакти с 2000+ посетители!

А за студенти има 90% намаление на билетите! Запази своето място още днес и ще се видим в Интер Експо Център.
_____________

Международен студентски уъркшоп в Анкара и Кападокия на тема "Екстремни климатични условия и уязвимост на културното наследство" от 4.09 до 13.09, 2023 г.

Консорциумът на международния проект e-Creha по Еразмус+ (в който участва и СУ "Св. Кл. Охридски")  организира трети и последен за проекта уъркшоп за студенти от бакалавърски и магистърски програми на СУ, от 04.09 до 13.09.2023г. в два университета в Турция - TOBB University of Economics and Technology и Университета на Кападокия в Невшехир. Темата на този международен студентски уъркшоп е "Адаптация на културното наследство към екстремни климатични условия" и е подходяща за колеги с интерес в областта на умните градове, климатичните промени и устойчивото развитие.

Виртуално събитие на САП Лабс България

На 29.05.2023 г. от 17:30 ч. САП Лабс България организира виртуално събитие, което е насочено за хора в ранен етап от тяхното кариерно развитие. 

Каква е идеята на събитието ?

4 специалисти екип подбор от САП ще споделят добри практики,съвети и насоки как кандидатите да се справят добре по време на интервю.

LinkedIN:  https://www.linkedin.com/events/nailyourinterviews-askthesaprec7059087275996962817/comments/

Събитието е безплатно, но е необходима предварителна регистрация през линка на събитията, за да може на кандидатите да се изпрати zoom link за достъп преди него.

 

Различните роли в IT сферата - какви са възможностите ми развитие?

На събитието със Самуил Яновски ще си поговорим за различните роли в IT сферата, какви са възможностите за кариерно развитие, как да изберем правилната за нас роля, ще засегнем и много други роли в стартъп/ малка компания, какви са взаимовръзките между product leadership ролите, ще си поговорим и по още теми. Повече ТУК.

FMI Club: Стъпки и роли в разработването на софтуер - 11.04.2023

На събитието, което ще проведе на 11 април 2023 г., с Филип Слънчев ще си поговорим за разработката на софтуер в стартъп/ малка компания, какви са взаимовръзките между product leadership ролите, ще засегнем и още много други теми.

Повече инфорпмация и регистрация ТУК.

Отворена лекция на тема "Моят трудов договор"

Сектор "Кариерно развитие", съвместно с кариерния център на Юридически факултет към Софийски университет, стартира серия от лекции под надслов „Моите права“.

Инициативата започва с лекция на тема „Моят трудов договор“. Д-р Цвета Попова ще запознае аудиторията със спецификите при сключване на трудов договор, нашите права и задължения като служители, най-честите нарушения и как да се предпазим от тях.

Лекцията ще се проведе на 5 април 2023 г., от 14:00 ч. до 16:00 ч. в реновираната 401 зала на Стопански факултет.

Поради ограничения капацитет на залата, моля, студентите да заявят своя интерес за участие в събитието на имейл:  su_career@uni-sofia.bg"

FMI Club: diff fmi_life company_life

На събитието с Делян Пирински ще си поговорим за разлики и прилики между живота във ФМИ и на работа в офиса или вкъщи, работната среда и място, взаимоотношенията с колеги и шефове, организацията на работното време, както и много други теми. Ще ви очакваме на 21 март от 19.30 часа онлайн! За да получите линк за събитието се регистрирайте тук: https://s.dev.bg/3EPS8LJ 

Повече информация ТУК.

Who is A-LIGN and What do we do? - 7.03.2023

Dear Students,

We, at A-LIGN have the pleasure of speaking to you on Tuesday, March. 7 th and would like to invite you to attend our information session! What is A-LIGN? A-LIGN is an Information Technology Auditing firm as well as a Cybersecurity Firm. We focus on auditing companies’ technology infrastructure, policies, and operations to ensure compliance with their industry standard. We also work with companies to proactively assess their cybersecurity needs and perform required cybersecurity testing.

Topic: Who is A-LIGN and What do we do?

Description: Get to know A-LIGN as a company, what we do, our team, as well as our career opportunities for university graduates and young professionals.

SAP Събитие : Talk with SAP: Women in Tech Vol.2

Събитието е насочено за дами на всеки етап от тяхното кариерно развитие. Смятаме ,че ще е доста подходящо за вашите студенти,които имат желание да градят кариера в ИТ сферата

Каква е идеята на събитието ?

В седмицата на Международния ден на жената и вследствие на позитивния отзвук след първото ни подобно събитие през декември 2022 решихме да продължим диалога в насоката за това как можем да подкрепяме жените в IT сектора. Какви кариерни възможности съществуват в индустрията? Как изглеждат първите стъпки за успешно кариерно развитие?

В тази интерактивна виртуална дискусия 4 дами от САП ще разкажат за собствените си кариери в IT индустрията и ще ни вдъхновят с примери за предолени изпитания и реализирани успехи от личния си професионален път.